Τι είναι το
Cross Functional Training System
και πώς λειτουργεί?

Το Cross Functional Training System ή αλλιώς διασταυρωμένη λειτουργική προπόνηση είναι ένα σύστημα προπόνησης που απευθύνεται σε όλους. Από τον πιο αρχάριο μέχρι και τον πιο προχωρημένο αθλητή!
Είναι εμπνευσμένη και έχει τις ρίζες τις στην αποκατάσταση τραυματισμών. Η θεραπεία συμπεριλάμβανε ασκήσεις οι οποίες μιμούνταν τις καθημερινές κινήσεις των ασθενών στο σπίτι ή τη δουλειά, βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψουν με ομαλό τρόπο στην καθημερινή τους ζωή εκτελώντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες με ασφάλεια!
Έτσι λοιπόν, σαν λειτουργική προπόνηση ορίζεται το σύνολο των ασκήσεων που εκπαιδεύουν-προπονούν τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου, σε συνδυασμό με προπονητικές παραμέτρους που εξυπηρετούν και προάγουν τις αθλητικές του δραστηριότητες. Οι ασκήσεις αυτές όπως για παράδειγμα οι κάμψεις, οι έλξεις, τα καθίσματα, οι σανίδες, οι στροφές του κορμού κ.α. έχουν σαν στόχο την καθολική εκγύμναση του ανθρώπινου σώματος και εκτελούνται σε συνδυασμό με ασκήσεις αερόβιας αντοχής όπως τρέξιμο, ποδηλασία, ανεβάσματα σε σκαλοπάτια, η εκκίνηση και το σταμάτημα ή η αλλαγή κατεύθυνσης κ.α.
Όλα αυτά διασταυρώνονται με πολύ μεγάλη ποικιλομορφία μέσα σε μία μόνο προπόνηση! Γι’ αυτό ονομάζεται και διασταυρωμένη ,γιατί συνδυάζει και συμπλέκει πολλές δραστηριότητες από διάφορες προπονητικές μεθόδους, κάτι το οποίο καθιστά το C.F.T.S. άκρως ενδιαφέρον και αποδοτικό!
Βελτιώνει και αναπτύσσει ταυτόχρονα όλες τις φυσικές ικανότητες που ορίζουν το επίπεδο τις φυσικής κατάστασης του ατόμου και όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της επιστημονικής γνώσης με επιλογή μεθόδων που είναι ευρέως αποδεκτές! Χρησιμοποιεί μια πληθώρα από διαφορετικά όργανα εκγύμνασης, από τους συμβατικούς αλτήρες, τους διαδρόμους και τις μπάρες μέχρι ιμάντες αιώρησης, σχοινιά, κρίκους, μπάλες, ισορροπίας, αγωνιστικά ποδήλατα και κωπηλατικά μηχανήματα αλλά και καλισθενικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος! Όλα αυτά εναλλάσσονται διαρκώς και δημιουργούν μία εκρηκτική και πρωτόγνωρη, κάθε φορά εμπειρία προπόνησης που στερείται ρουτίνας, όπως συμβαίνει συνήθως με τις συμβατικές προπονήσεις με αντιστάσεις σε ένα κλασσικό γυμναστήριο!
Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που η προπόνηση αυτού του τύπου κατακτά όλο και περισσότερους φαν ανά τον κόσμο γιατί ισχυροποιεί το κίνητρο του ατόμου να προπονείται συστηματικά και προσφέρει εκτός από ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης και πολλά ψυχοπνευματικά οφέλη όπως το εσωτερικό κίνητρο για προπόνηση, τη πειθαρχία, το σθένος, προάγει την κοινωνικοποίηση και την ομαδική δουλειά μιας και συνήθως εκτελείται σε μικρές ομάδες με αποτέλεσμα να βελτιώνει το άτομο προς όλες τις κατευθύνσεις!
Οι ασκήσεις στην εκτέλεσή τους διαφοροποιούνται κατά άτομο, υπό την συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση του επιστήμονα φυσικής αγωγής ανάλογα με το επίπεδο ή το στόχο του αθλούμενου, με διαφορά στην αντίσταση ή στο βάρος του οργάνου ή της γωνίας ρύθμισης και εκτέλεσης. Με αυτόν τον τρόπο της προοδευτικής επιβάρυνσης και εξατομίκευσης, πρωτίστως διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα του αθλούμενου και δευτερευόντως αναπτύσσεται με ασφάλεια η σωματική του, ή η αθλητική του απόδοση σταδιακά, με κέρδος μακροχρόνιες και μόνιμες μεταβολές! Αυτό κατ’ επέκταση θα αποφέρει στο άτομο ποιότητα ζωής, ή στον αθλητή μια σημαντική βελτίωση των αθλητικών του ικανοτήτων προς όφελος των επιδόσεών του!

“ Το σώμα λειτουργεί και κινείται σαν ένα. Δεν καταλαβαίνει ανεξάρτητους μυς, αλλά κινήσεις. ”

SHARE